Yetim Vakfı’ndan depremzedelere 30 milyonluk yardım

 

MHA-Depremin vurduğu 11 şehirde ilk günden bu yana aralıksız çalışma yürüten Yetim Vakfı, depremzedelere 30 milyonluk yardım yaptı.  Bölgenin en ücra köylerine varıncaya kadar 60 TIR dolusu acil ihtiyaç malzemesi ulaştırdı. 7000 depremzedeye psikososyal destek veren vakıf bugüne kadar 50 bine yakın kişiye de sıcak yemek dağıttı.

Yetim Vakfı, Türkiye’yi derinden yaralayan Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinin merkez üssü olduğu 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin yaşanmasının hemen ardından başlattığı çalışmalarını son sürat sürdürüyor. Acil ihtiyaç malzemelerinin teminiyle başlayan depremzedelere yönelik yardımlar, şubat ayının üçüncü haftası itibariyle çocuklara yönelik psikososyal destek faaliyetleriyle birlikte iki koldan sürüyor. Bu sayede hayata tutunan çocukların deprem travmasını bir nebzede olsa atlatmalarına yardım ediliyor.

60 TIR DOLUSU YARDIM

Yüzyılın depremi olarak nitelendirilen iki ayrı deprem sonrası bütün bağışları depremzedelerin yaralarını sarmakta kullanan Yetim Vakfı, 6 Şubattan bu yana 30 milyonu aşkın yardımı bölgeye ulaştırdı. 500’den fazla gönüllünün seferber olmasıyla bugüne kadar toplam 60 TIR dolusu gıda, giyim, hijyen, ev eşyasının yanı sıra 64 adet çadır depremin vurduğu şehirlerde depremzede ailelere ulaştırıldı. Bu kapsamda 98 bin 783 kişiye giyim, 63 bin 413 kişiye gıda kolisi, 758 bin 905 kişiye hijyen paketi, 3 bin 359 kişiye ev eşyası dağıtıldı. Dahası depremzedelere 600.000 TL nakit yardım dağıtılırken Kahramanmaraş -Elbistan MÜSİAD Konteyner kentte 10, Hatay ve Adıyaman’da ise 6 olmak üzere toplam 16 konteynerle depremzede ailelere barınma imkânı sağlandı.

ÜCRETSİZ KİTAP DAĞITIMI

Sınava hazırlı sürecindeyken depreme yakalanan öğrencilerin yaşadığı travmayı atlatarak hayata tutunmalarında yalnız olmadıklarını göstermek için 1.858 öğrenciye ücretsiz sınav kitapları dağıtıldı. Ayrıca depremin travmasını ancak oyun oynayarak unutan çocuklara yurdun dört bir yanından gelen toplam 17 bin 666 oyuncak hediye edildi.

7000 KİŞİYE PSİKOSOSYAL DESTEK

Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa gibi şehirlerin yanı sıra Suriye’de depremden etkilenen bölgelere yardım elini ulaştıran Yetim Vakfı haftalardır ihtisas alanı olan psikososyal faaliyetlere ağırlık veriyor. Yetim Vakfı Psiko-sosyal Destek Merkezi tarafından depremin gerçekleştiği 5 ayrı ilde 16 Şubat itibariyle personeller ve gönüllüler eşliğinde iki ay boyunca psiko-sosyal destek çalışmaları yürütüldü. Adıyaman, Hatay, Malatya ve Kilis, Gaziantep merkezli destek ekipleri farklı kırsal bölgeler ve çadır kent ziyaretleriyle toplamda 7000’e yakın kişiye ulaştı.

HER YERE ULAŞILDI

4 ile 10 kişi arasında oluşan ekipler haftalık rotasyonlar halinde hemen her bölgeye ulaştı. İstanbul Merkez’in koordinesindeki Kilis, Hatay, Malatya ve Adıyaman ekipleri ilk hafta dört bölgedeki saha tespit çalışmaları doğrultusunda ihtiyaçları belirledi. Daha sonra tespit edilen ihtiyaçlar doğrultusunda bölgedeki travmaya yönelik çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda psikolojik ilk yardım, sanat, drama ve grup çalışmaları gerçekleştirildi. Ayrıca ihtiyaç durumlarına göre bireysel görüşmeler de yapıldı. 

50 BİNE YAKIN KİŞİYE SICAK YEMEK

Yetim Vakfı, deprem sonrası ortaya çıkan zorlu koşullardan dolayı sıcak yemek bulmakta zorlanan depremzedeler için günlük ilk etapta 1000 kişiye sıcak yemek dağıtımı yaptı. Ayrıca bir hafta boyunca günlük 1500 pizzalar yine çadırlarda yaşamak zorunda kalan ailelere ulaştırıldı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu