Sizin Çevreniz De Şehirciliğiniz De Bir Kafeteryayı Koruma İşi

MHA-İBB Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, ‘İstanbul Yenileniyor Kentsel Dönüşüm Projeleri Toplu Temel Atma Töreni’nde konuştu. Ranta dayalı yönetim anlayışının deprem hazırlığı konusundaki en büyük engel olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Ne yazık ki 21 yılı aşkın süredir bu hükümet, bunu kanıtladı. Öncelikleri rant oldu. Bu ülkede insan hayatının bu kadar ucuz olmayacağını ve bu işin mutlak bir sorumluluk gerektirdiğini ve ona göre 14 Mayıs’a hep birlikte yol almamız gerektiğini hepinize hatırlatmak istiyorum” dedi. Üsküdar’daki Kuşkonmaz Camii etrafındaki kaçak kafelerin yıkımının polis marifetiyle engellenmesine tepki gösteren İmamoğlu, “Polisimizi bu görüntüye mahkum eden kim yetkiliyse; Emniyet Müdürü’nden Valisi’ne, Bakan’ına varıncaya kadar kınıyorum. Allah aşkına sizin nerede çevreniz, nerede şehirciliğiniz? Vallahi çevreye verdiğiniz duyarlılığınız da batsın. Şehirciliğe verdiğiniz duyarlılığınız da batsın. Sizin çevreniz de şehirciliğiniz de bir kafeteryayı koruma işi.Bu kadar basit. Bütün bu haksızlıkları ve hukuksuzlukları, hep beraber bertaraf edeceğiz. Biz bir avuç insanın değil, milletin hakkını korumak için geliyoruz. Milletin hakkını, çocukların hakkını, gençlerin hakkını, kadınların hakkını korumak için geliyoruz” diye konuştu. 

KARTAL / İSTANBUL 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehircilik Grubu şirketleri; KİPTAŞ, İstanbul İmar AŞ ve BİMTAŞ tarafından kurulan İstanbul Yenileniyor platformu kapsamında riskli yapıların dönüşümü devam ediyor. Kadıköy, Kartal ve Şişli’de yer alan depreme dayanıksız blokların yerine yapılacak 4 projenin temeli; CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, İBB Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, CHP İBB Grup Başkanvekili Tarık Balyalı, milletvekilleri, milletvekili adayları ve coşkulu bir vatandaş topluluğunun katılımıyla atıldı. Toplu temel atma töreni, deprem riski altında olduğu için yıkılan, Kartal Hürriyet Mahallesi’ndeki Kaper Sitesi’nin bulunduğu alanda yapıldı. “300 Günde 300 Proje” maratonu kapsamında düzenlenen “İstanbul Yenileniyor Kentsel Dönüşüm Projeleri Toplu Temel Atma Töreni”nde, sırasıyla; KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, Yüksel ve İmamoğlu birer konuşma yaptı.  

“TEMEL GERÇEK OLUNCA, TOPLULUK DA GERÇEK OLUYOR”

Kendisinden önce konuşan Kurt’un, atacakları temeli “gerçek” olarak nitelemesine atıfta bulunan İmamoğlu, vatandaşları, “Temel gerçek olunca, topluluk da gerçek oluyor. Böyle samimi bir iletişim kuruyoruz. Coşkunuz için teşekkür ediyorum” sözleriyle selamladı. Türkiye’nin 17 Ağustos 1999 İzmit depreminden gereken dersleri çıkaramadığına vurgu yapan İmamoğlu, “Kentsel dönüşüm, bambaşka bir yere evrildi. Halbuki kentsel dönüşüm, varlık-yokluk sorunu gibi ele alınmalıydı. Ama İstanbul’da bunun modeli değişti. Ama biz, 4 yıldır göreve geldiğimiz an itibariyle, bu konuyu çok ciddiye alarak, her anında tekniği, bilimi önümüze yol haritası olarak koyarak, bu işin dayanışma olmadan çözülmeyeceğini bilerek; sadece bir belediyenin, büyükşehir belediyesinin, ilçe belediyesinin değil, topyekun bir mücadeleyle mümkün olduğunu bilerek hareket ettik” diye konuştu. 

“BU MESELE, BİR SEÇİM MESELESİ OLAMAZ”

Vatandaşlara da bu konuda önemli görevler düştüğünün altını çizen İmamoğlu, “İnsanlarımızla bunun konuşulması ve çözüme gidilmesi yolunda yoğun çabalar gösteriyoruz. Bu çabanın, halkımız tarafından kabul görmesi ve her sokağı, her caddeye değinilmesi için de bu çabamızı illa büyük projeler meselesi olarak görmedik. Aynı zamanda biz bu işi sokak aralarına, caddelere kadar taşıyarak insanlarımızın sorunlarını çözme gayreti içinde olduk. Bütün yol arkadaşlarıma şunu söylemiştim: Bir daireyi dönüştürmek, en az dört canı kurtarmak demek. Burada bugün attığımız 336 dairelik temel ile nereden baksanız 1.400’e yakın vatandaşımızın hayatını kurtarıyoruz” ifadelerini kullandı. Sürecin, bütün konunun paydaşlarının samimiyetiyle çözülebileceğine dikkat çeken İmamoğlu, “Bu mesele, bir seçim meselesi olamaz. Seçimden önce gündeme gelmesi ve ‘Ben bu işi çözeceğim’ demek, asla olamaz. Tüm Türkiye’ye bu anlamda bir çağrıda bulunuyorum. Kesinlikle ve kesinlikle, deprem bölgesinde olan her insanımız, bu seçimde süreci ele alırken, ‘Geçmiş dönemlerde bu iş bir rant işi mi oldu; yoksa insanlarımızın canını, varlığını düşünen bir mesele mi oldu’ diye süreci ele almalı” diye konuştu. 

“21 YILDA ÖNCELİKLERİ RANT OLDU”

“İnşallah göreceksiniz, önümüzdeki süreç, şöyle bir süreç olacak” diyen İmamoğlu, “Her sorunu titizlikle ele alan, devlet terbiyesi taşıyan yöneticilerin içinde var olduğu, memleketin ve milletin çıkarını önceleyen, hak, hukuk, adalet noktasında her bireyin hakkını gözeten ve gerçekten insanlarıyla bir arada olan, kendini insanlardan koparmış bir süreç değil, insanlarıyla iç içe bir anlayışla hizmet üreten bir dönem olacak” şeklinde konuştu. Vatandaşlara, sürecin lideri olarak Millet İttifakı’nın 13. Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun selamlarını ileten İmamoğlu, ranta dayalı yönetim anlayışının deprem hazırlığı konusundaki en büyük engel olduğunu vurguladı. “Ne yazık ki 21 yılı aşkın süredir bu hükümet, bunu kanıtladı” diyen İmamoğlu, “Yani öncelikleri rant oldu. Bu ülkede insan hayatının bu kadar ucuz olmayacağını ve bu işin mutlak bir sorumluluk gerektirdiğini ve ona göre 14 Mayıs’a hep birlikte yol almamız gerektiğini hepinize hatırlatmak istiyorum” ifadelerini kullandı. 

“TEMEL DE BETON DA GERÇEK”

Kaper Sitesi sakinlerini mutlu edecek temeli atacaklarını belirten İmamoğlu, şunları söyledi: 

 

“Evet, temelimiz gerçek. Hatta beton da gerçek. Bir de bu beton ve atılacak temel, insanlarımıza sıcacık yuvalarını teslim edecek. Yani hortumdan beton dökülürken demirler horon oynamayacak burada. Burada demirler yerinde sapasağlam duracak. Size şunu tavsiye ediyorum sevgili halkımız: Sizi aldatacak aklın içinde bulunduğu bir mekanizmaya, asla güvenmeyin, asla. ‘Ya öyleydi, kerhendi, şuydu, buydu…’ Hayır; küçük detaylarda saklıdır insanların ve süreçlerin kişiliği ya da metodu, yöntemi. Biz, işimizi ciddiye alıyoruz. Neyse doğru, onu söylüyoruz. Yakın zamanda, İstanbul’dan milletvekili adayı olunca, İstanbul’la ilgili konuşmaya başlayan sevgili Çevre ve Şehircilik Bakanı diyor ki: ‘Beş yılda depremle ilgili sorunları çözeceğim.’ Ya Allah aşkına, 21 yıldır iktidarsınız, son 5 yıl da bakansınız. Yani demek istiyor ki; ‘Benim 5 yıl yaptığım görevde, İstanbullulara o görev süreci heba oldu, bir 5 yıl daha istiyorum.’ Vallahi de billahi de işte bu siyaset aklı, insanları kandırma, aldatma aklı, bizim insanımız tarafından kolayca anlaşılacak ve kesinlikle reddedilecek bir akıl.”

“KAFEYİ KİM KORUYOR BİLİYOR MUSUNUZ?”

 “Bu açıklamayı yapan arkadaşlara bir hatırlatma yapacağım” diyen İmamoğlu, şöyle konuştu: 

“Gerçekten utanç verici bir olay anlatacağım size. Üsküdar’da, İstanbul’un en güzel hattı olan Boğaz’ın hemen kıyısında bir cami var: Kuşkonmaz Camii. Naif, dünya güzeli bir camidir. Hemen Boğaz’ın kıyısında, rüzgar çok estiği için de kuş konamazmış. Onun için caminin adı Kuşkonmaz Camii olmuş. Biz, o caminin önüne kısacık bir platformla geçiş yaptık. Cumhurbaşkanlığı’na varıncaya kadar, orasıyla ilgili açıklama yapıldı. ‘Efendim bu doğru mu yapılıyor? Eksik mi yapılıyor? Oraya çakacağınız kazık camiye zarar verir’ falan… Kalktık biz burayla ilgili teknik açıklamamızı yaptık. Hatta ben o zaman, ‘Biz aynı zamanda bu caminin etrafını, benzetmek gibi olmasın, bir uğur gibi saran o çirkin, sözüm ona kafeleri, baraka gibi kafeleri de yıkacağız’ dedim. Ve o günden sonra hukuki işlemlerimizi başlattık. Biz oraya gidiyoruz. Yıkım yapmak için tebliğ yapıyoruz, pat diye yürütmeyi durdurma vesaire… Yine yıkıma gideceğimiz esnada, bu sefer ne oldu biliyor musunuz? Kafeyi kim koruyor biliyor musunuz? Polis koruyor. Ve polisimizi bu görüntüye mahkum eden kim yetkiliyse; Emniyet Müdürü’nden Valisi’ne, Bakan’ına varıncaya kadar kınıyorum. Hepinizi kınıyorum. Ayıptır. Devletin zabıtasına karşı bir kafeteryayı koruyacak kadar akıl gitmiş. Bir bakıyoruz; ‘Efendim AK Parti’nin aday adayı sahibi vesaire.’ Bu kadar kötülük olmaz.”

“ÇOCUKLARIN, GENÇLERİN, KADINLARIN HAKKINI KORUMAK İÇİN GELİYORUZ”

Mahkemenin İBB’nin yıkım kararını kabul ettiğini hatırlatan İmamoğlu, “Şehircilik Bakanı, işte bu binalarla uğraşacak olan, esas işi bu olan Şehircilik Bakanı, alelacele 2 ay önce buraya bir de imar vermiş. Sevgili halkım; bakın benim paylaşımlarıma, bunların basınının o yalan uydurma işlerine değil. Lütfen dikkat edin. Ben de diyorum, ‘Allah aşkına sizin nerede çevreniz, nerede şehirciliğiniz? Vallahi çevreye verdiğiniz duyarlılığınız da batsın. Şehirciliğe verdiğiniz duyarlılığınız da batsın. Sizin çevreniz de şehirciliğiniz de bir kafeteryayı koruma işi. Bu kadar basit. Bütün bu haksızlıkları ve hukuksuzlukları, hep beraber bertaraf edeceğiz. Biz bir avuç insanın değil, milletin hakkını korumak için geliyoruz. Milletin hakkını, çocukların hakkını, gençlerin hakkını, kadınların hakkını korumak için geliyoruz. Ve bütün çeşitliliğimizle geliyoruz. Sadece saygıdeğer 13. Cumhurbaşkanımız, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu değil; evet farklı görüşlerde olan o Altılı Masa’nın zenginliğiyle beraber, ortak akılla beraber hep birlikte mücadele edeceğiz” dedi. 

“BOŞNAK KARDEŞLERİME LAF EDEN AKLI KINIYORUM”

Önümüzdeki dönemin siyasi bir yarış değil, revizyon ve restorasyon dönemi olacağına dikkat çeken İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı: 

“Milletimizi ayıran, ayrıştıran, bölen, bölüştüren, parçalayan, o taraf bu taraf… Milleti bırak; iki komşuyu bile birbirinden soğutacak kadar acımasız davranan bir siyasal süreçle, en tepesinden ilçedeki yöneticisine kadar, bizim derdimiz bunlara büyük bir ders vermek. Bunun adı demokrasi dersi olacak. Halbuki biz meseleye şöyle bakıyoruz: Bu memleketin her inancı bizim. Bu ülkede yaşayan herkesin yaşam biçimi bizim; giyimi, kuşamı hayata bakışı. Bu memleketi her etnik kökeni; Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı, Çerkez’i, benim Boşnak kardeşlerim. O, Boşnak kardeşlerime laf eden, bu milletin çimentosu, taşı, toprağı olan Boşnak kardeşlerime laf eden aklı da buradan kınıyorum. Sadece Boşnak kardeşlerimden, hemşehrilerimden, vatandaşlarımdan değil, bütün milletimizden özür dilemeli. Bir vatandaşımıza bile hakaret ederek siyaset ya-pı-la-maz. Onun için, işte bu değerlere müdahale, bu tür insanları ayrıştıran aklı, aynen 31 Mart’ta ve 23 Haziran’da sandığa gömdüğünüz gibi, evlerine yollamaya hazır mıyız? Çok çalışacağız mı? Sandıklarda görev alacağız mı? Hep birlikte sandığa gideceğiz mi? Herkesi ikna edeceğiz. Var mısınız sevgili gençler? Gençliğimiz var. Yolumuz uzun. Değil mi? Hep beraber yol yürüyeceğiz. Ve bu seçim, bir demokrasi bayramına dönecek. 15 Mayıs’ta pırıl pırıl bir güne uyanacağız. Ve sevgili hemşehrilerim; size söz, Allah şahit, Ramazan ayında söz. Çok çalışacağız. Var mısınız çalışkanlıkta benimle yarışmaya? O zaman söz veriyoruz burada. Söz mü? O zaman bir şey kalıyor; hiç unutmayacağız, herkesi kucaklayacağız, herkese güler yüzlü konuşacağız, kalplerini kazanacağız. Seksen altı milyon insan için kazanacağız. Ve her şey çok güzel olacak.” 

3 İLÇEDE EŞ ZAMANLI TEMEL ATILDI

Konuşmaların ardından eş zamanlı atılan temellerle, 3 ilçe 4 mahallede yapılacak kentsel dönüşüm konutlarının yapımına başlandı. “İstanbul Yenileniyor Platformu” kapsamında birçok bölgede çalışmalar yürüten KİPTAŞ, yenileme başvurusunda bulunan; Kartal Hürriyet Mahallesi’ndeki Kaper Sitesi, Kadıköy Rasimpaşa Mahallesi’ndeki Nurcan Apartmanı, Kadıköy Feneryolu Mahallesi’ndeki Ferah Apartmanı Şişli Mecidiyeköy Mahallesi’nde yer alan tek ve çoklu yapıların birlikte dönüşümüne başladı. Temeli atılan 4 proje kapsamında, 336 riskli bağımsız birim, yaklaşık 1.350 kişi için çözüm üretilecek. Riskli yapıların yerine inşa edilecek projeler kapsamında, güvenli ve dayanıklı 648 bağımsız birim inşa edilecek.

İSTANBUL YENİLENİYOR’A YOĞUN İLGİ 

KİPTAŞ, İstanbul İmar A.Ş. ve BİMTAŞ tarafından 5 Temmuz 2021’de hayata geçirilen “İstanbul Yenileniyor Platformu”, açıldığı günden itibaren yoğun ilgiyle karşılaşıyor. Kullanıma açıldıktan kısa bir süre sonra tek yapıların da yenileme başvurularının değerlendirmeye alındığı sisteme bugüne kadar toplam 39 ilçede 641 mahalleden 25 bini aşkın başvuru geldi. Bu başvurular; 490 bin 371 bağımsız birimde yaklaşık 1 milyon 800 bin kişiyi kapsıyor. Uzlaşma sürecinde olan 210 başvuru var. Bunlar 23 ilçe ve 82 mahallede 6 bin 300 bağımsız birimde yaklaşık 24 bin kişiyi kapsıyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu