Niyazi Develi’nin hayatı kitap oldu

Mersinli iş insanı ve Soli Sitesi kurucusu merhum Niyazi Develi’nin renkli hayatı kitaplaştırıldı.  Gazeteci-Yazar Kemal İstek’in titiz çalışması sonucu ortaya çıkan ‘Toroslardan Soli’ye’ adlı kitabın tanıtımı seçkin bir davetli eşliğinde Divan Otel’de gerçekleştirildi.

 

70’li ve 80’li yıllarda Mersin gündeminde gerçekleştirdiği ilklerle dikkat çeken Soli Sitesi kurucusu Niyazi Develi’nin yaşam öyküsü, Gazeteci-Yazar Kemal İstek tarafından kaleme alınarak kitap haline getirildi. Kitabın tanıtım etkinliğine Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Eski Başkanı Ayhan Kızıltan, İçel Sanat Kulübü Başkanı Fatih Alkar, Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Rüstem Kaya Tepe, Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin, 24. Dönem Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, İyi Parti Mersin Büyükşehir Meclis Üyesi Kerim Şahin ile çok sayıda iş insanı, gazeteci ve Niyazi Develi’nin yakınları katıldı.

DEVELİ: “BABAMIZ PEK ÇOK İLKE İMZA ATMIŞTI”

Kitabın tanıtım etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Develi Gurup Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Develi, babaları ve şirketlerinin kurucusu Merhum Niyazi Develi’nin yaşam öyküsünü bir kitap haline getirerek onu günümüze taşımanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Babalarının Soli Sahil Sitesi’nin kurulduğu yıllarda pek çok ilki yaşattığını ve özellikle turizm alanında önemli bir örnek haline geldiğini anımsatan Develi, “Bugün ülke turizminin gelişmesinde böylesi başlangıçların çok önemli rolü olmuştur. Roman tadında bir kitap çalışması yapan Gazeteci Kemal İstek’e teşekkür ediyoruz” dedi.

İSTEK: “BU KİTAP KENT KÜLTÜRÜ ADINA BİR DAMLA”

Bir dönem Mersin’de yaşanan olayları bir roman kurgusu içerisinde okura sunan ‘Toroslardan Soli’ye’ adlı kitabın yazarı Gazeteci Kemal İstek ise daha önce yazdığı Mersinli Ahmet ve Seyfi Alanya kitaplarında olduğu gibi Mersin’in tarihine ışık tutan kitap çalışmalarına bir halka daha eklediğini söyledi. “Merhum Niyazi Develi, özellikle 70, 80’li yıllarda pek çok ilke imza atan bir iş insanı olarak dikkat çekiyordu” diyen İstek, şöyle devam etti: “Mersin kent kültürü açısından onun ismi çok önemli bir yer tutmaktadır. Dünden bugüne baktığımızda Mersin’i geleceğe taşıma noktasında onun da büyük bir mücadelesi olduğunu görüyoruz. Bu kitap çalışmamı Niyazi Ağabey yaşarken birlikte planlamıştık. Sağlık sorunları ve bir de pandemi döneminin yaşanması çalışmayı aksatsa da okunabilir bir roman tadında kitap ortaya çıkardık. Bu konuda desteklerini hiç esirgemeyen Develi Ailesine ve tabi ki Sayın Ayşe Develi’ye çok teşekkür ediyorum. Bu tip kitap çalışmalarını kent kültürü adına bir damla olarak görebilirsiniz. Bu damlalar farklı kent yazarlarımızın üretimleriyle göle dönüşeceğinden hiç endişem yok; çünkü Mersin’de yazılması gereken o kadar çok kişi ve konu var ki. Bu vesileyle Merhum Niyazi Develi’ye kentimize yapmış olduğu katkılardan dolayı bir kez daha çok teşekkür ediyoruz.”

“KENT TARİHİNE FARKLI BİR PENCERE AÇIYOR”

İstek, öte yandan kitabın içeriğinde Mersin’de yaşanan ilklerin de yer aldığını vurgulayarak, “Türkiye’nin ilk özel bankası olma özelliğini taşıyan Mersin Ticaret Bankası, Niyazi Develi ile aynı adı paylaşan dedesi Niyazi Develi ve bir gurup Mersinli tarafından kurulmuştu. Özel bankadan limana pek çok gelişme kitabımda roman örgüsü içerisinde yer alarak kent tarihine farklı bir pencere açıyor” diyerek sözlerini noktaladı. Konuşmaların ardından İstek, davetlilere ‘Toroslardan Soli’ye’ adlı kitabını imzaladı.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu