Jeoloji dersi lisede zorunlu ders olsun!

 

MHA-Milli Eğitim Bakanlığı tarafına bediz yilmaz bu kampanyayı başlattı. Cumhuriyetin ilk yıllarında her lise öğrencisinin 3 yıl boyunca zorunlu bir ders olarak her sene gördüğü “JEOLOJİ” dersi önce seçmeli ders haline getirildi, sonra Coğrafya dersi kapsamına alındı, en sonunda da müfredattan tamamen çıkarıldı!

Japonya’da ise ilkokul seviyesinden itibaren her çocuk Jeoloji dersini almak zorunda, çünkü ülkelerinin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğiyle erken yaşta tanışmak sonra hangi mesleği seçerse seçsin her vatandaş için temel bir hayat bilgisi anlamını taşıyor. 

Jeoloji öğretim üyeleri Osman YILMAZ ve Yıldırım GÜNGÖR tarafından 2001 yılında MEB için hazırlanmış olan lise Jeoloji kitabı, deprem dahil tüm jeolojik mevzuları kapsamlı bir biçimde ele alan bir eserdir. Müfredattan çıkarılana kadar Jeoloji derslerinde okutulmuştur. Hemen şimdi Jeoloji dersleri eğitim programına yeniden alınmalıdır. Her vatandaşın deprem başta olmak üzere ülkemizde gerçekleşen doğa olaylarına karşı farkındalık kazanması ve bilinçlenmesi için bu temel eğitim hayatidir.

Bu konuda Jeoloji Mühendisleri Odası’nın 2004 yılında hazırladığı basın bülteninde yazılanları bugün aynen yinelemek mümkün: 

17 Ağustos 1999 Kocaeli ve 12 Kasım 1999 Düzce Depremlerinden sonra
karşılaştığımız tablo, JEOLOJİ BİLİMİ derslerine ulusal eğitim programlarında ne derece ihtiyaç duyduğumuzu açıkça göstermiştir. Kentleşme sanayileşme ve her türlü yapılaşmada, kentsel gelişme alanlarının seçiminde ya da yeni yerleşim alanlarının belirlenmesinde üzerinde yaşadığımız yerin bilgisinin gözetilmemesinin acı sonuçları hala hatıralarımızda. Onbinlerce insanımızı kaybettiğimiz ve milyarlarca dolar maddi kayıplar yaşadığımız 1999 depremlerinden sonra Afyon – Sultandağı, Tunceli – Pülümür ve Bingöl’de yaşanan acılar maalesef bu alandaki bilgi ve önlem eksikliğinin halen devam ettiğinin gösteriyor. Ülkemizin jeolojik özellikleri gereği kaçınılmaz deprem riski bu alandaki eğitim ihtiyacını açıkça ve acilen ortaya koymaktadır. Bilindiği gibi 1970li yıllara kadar JEOLOJİ Dersi liselerde seçmeli ders olarak programlarda yer almaktaydı. Ancak üzülerek belirtelim diğer bazı dersler gibi Jeoloji de daha sonra eğitim programından çıkartılmıştır. Böylece öğrenciler yaşadıkları coğrafyada kendilerini dünyanın başka yerlerinde görülmedik ölçüde yaşamsal olarak etkileyecek doğa olayları ve buna karşı alınabilecek önlemler konusunda bilgilenme olanağından yoksun kalmışlardır. Her biri daha sonra toplumun kaderini belirleyecek görevler alabilecek, ülkesinin ve kentinin sağlıklı ve güvenli gelişimi için söz sahibi olacak gençlerin kendi ülkelerinin gerçeğini bilmemelerinin bu doğa olaylarının felakete dönüşmesinde önemli bir rolü olduğu açıktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu