GIOEV’den karbon ayak izini azaltacak anlaşma

MHA-DBE Holding iştiraki GIOEV, karbon ayak izini ölçmek ve azaltmak için blok zincir tabanlı ölçeklendirilebilir projeler geliştiren MFET ile mutabakat anlaşması imzaladı. Türkiye’de 300 kW gücündeki hızlı elektrikli araç şarj istasyonları ile hizmet veren GIOEV ile MFET arasında imzalanan anlaşma sayesinde, elektrikli araç şarj istasyonlarında kullanılmak üzere GIOEV’in uygulamasına para yükleyen herkes adına ağaç dikilecek. Konuyla ilgili bilgi veren DBE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taha Pınar, “MFET ile yaptığımız anlaşmayla çevre konusundaki hassasiyetimizi bir kez daha vurgulamış oluyoruz. GIOEV’in oluşturmaya çalıştığı yeşil döngü, MFET anlaşması ile daha da güçlenecek. Karbon ayak izinin azaltılmasına katkıda bulunmuş olacağız.” dedi.  

 Türkiye’de 300 kW gücündeki elektrikli araç şarj istasyonlarıyla hizmet veren DBE Holding iştiraki GIOEV, MFET ile mutabakat metni imzaladı. Şu ana kadar 17 adet elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu yapan, yıl sonuna kadar ise toplamda 156 adet elektrikli araç şarj istasyonuna ulaşmayı planlayan GIOEV’in MFET ile yaptığı anlaşma sayesinde, katılmak isteyen her kullanıcı için ağaç dikilecek. Anlaşmanın ayrıntılarını paylaşan DBE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taha Pınar, “Elektrikli araç sahipleri, GIOEV’in uygulamasına GIOEV elektrikli araç şarj istasyonlarında kullanılmak üzere ödeme yapacak. Uygulamaya para yükleyen tüm kişiler bu sayede şarj hizmeti için indirim alacakken aynı zamanda da ağaç dikiliyor olacak. Böylece, kullanıcılar indirimli elektrikli araç şarj hizmetinden faydalanırken karbon ayak izinin azaltılmasına da katkıda bulunmuş olacak.” dedi.

‘Kullanıcılar Ağaç Diktikleri İçin Araçlarını Şarj Ederken İndirimli Elektrik Alacaklar’

 GIOEV projesiyle sürdürülebilir geleceğin temellerini attıklarını kaydeden Taha Pınar, “GIOEV sadece bir elektrikli araç şarj projesi değil, aynı zamanda elektrikli araçların güneş enerjisiyle beslendiği, tamamen yeşil döngü oluşturan bir proje. İstasyonlarımız için son derece gelişmiş güneş enerji sistemleri kullanılıyor. Bunlar, yazılımla destekleniyor. Hali hazırda var olan ve kurulması planlanan elektrikli araç şarj istasyonları tamamlandığında hem çevreye hem de Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlamış olacağız. Elektrikli araç şarj istasyonlarında, kuracağımız güneş enerjisi santrallerinden elde edilen elektriği kullanacağız. Böylece, devlete ilave üretim yükü yaratmaksızın yıllık 147 milyon dolar da tasarruf sağlayacağız. MFET ile yaptığımız anlaşmayla çevre konusundaki hassasiyetimizi bir kez daha vurgulamış oluyoruz. GIOEV’in oluşturmaya çalıştığı yeşil döngü, MFET anlaşması ile daha da güçlenecek.” diye konuştu.

 ‘Hedefimiz 1 Milyon Paulownıa Ağacı Ekmek’

 MFET’in temel amacının; karbon ayak izini ölçmek, ölçeklendirmek, bu konuda farkındalık yaratmak ve azaltmak olduğunu kaydeden MFET CEO’su Murat Tosun, şunları söyledi: “Karbon ayak izini düşürmek için yapılan en önemli faaliyetlerden birisi ağaç dikmektir. Amacımız karbon ayak izini azaltıp, atmosferin karbon yükünü büyük ölçüde hafifletmektir. MFET olarak oksijen açısından oldukça verimli olan Paulownia ağaçlarından Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde 200 dönümlük bir alanda büyük bir orman yarattık. Şu an bünyemizde büyümeye devam eden binlerce paulownia ağacı ile sadece kendi karbon ayak izimizi değil birçok ünlü oyuncu, fenomen, futbolcu ve spor kulübünün de karbon ayak izini azaltıyoruz. GIOEV ile yaptığımız anlaşma ile de karbon ayak izini azaltmak için büyük bir adım daha atmış oluyoruz.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu