Filiz Dağ, Dijital Çağın Sanatını Geleceğin Para Tasarımları Üzerine İnşâ Ediyor!

MHA-Ülkemizin önemli girişimcilerinden Filiz Dağ, hayatın her alanında etkin hale gelmeye başlayan teknolojilerin adımlarını; NFT Coin Serisi projesiyle yeni bir seviyeye taşıyor.  Yapay zekanın gelişmesiyle beraber yepyeni bir çağın kapılarının aralandığı günümüzde; Dijital teknolojiler girişimcisi ve Digital Rönesans AŞ kurucu CEO’su Filiz Dağ NFT Coin Serisi isimli koleksiyonunu gelecek nesillere aktarıyor. Yapay zekâ uygulaması Midjourney ile tasarımlarına yön veren Dağ, geleceğin paralarını sunarken, elde ettiği verilerle de animasyon filminin hazırlanacağının sinyallerini verdi.

“Kültürel Devamlılığı Sağlamak İçin Bu Projeyi Hayata Geçirmeyi İstedim.”

Paranın tarihi gelişimini ve geldiği durumu anlatan Filiz Dağ; “Lidyalı’ların tarihteki ilk parayı icat ettiği M.Ö 500’lerden günümüze yaklaşık 3000 yıla yakın bir zamandır para hayatımızın en önemli yerinde bulunuyor. Yüzyılların izlerini taşıyan paralar hakkında; yapılan kazılar ve bulunan gömüler bizlere maddi bir değer olmaktan fazlası oldular. Aslında her biri döneminin sanayi ve kültür mirasını bizlere ulaştırıyorlar. Tarih öncesi medeniyetlerinin sonu hangi sebepler veya hangi felaketlerle gelmişse de binlerce yıl öncesinin hikayesini o minik paralar üzerinden edindik. Dönemin medeniyetlerinin kralları, önemli sembolleri, yaşadıkları olaylar, eğitim ve bilgi düzeyleri, parada kullanılan alaşımlardan ekonomik ve teknolojik gelişim düzeyleri, dili ve tasarımı kullanma becerileri gibi birçok bilgiye günümüze kadar ulaşan paralar ile ulaştık.” sözlerine yer verdi. Dijital devrimle oyun sektörünün hayatımıza kazandırdığı paralar ile bir dönemin kapandığını işaret eden Filiz Dağ, teknolojinin gelişmesiyle medeniyetleri sembolize eden ulusal paraların firma ve kişi bazlı bireysel üretimlere geçebileceğini ifade ederek; yeni nesil para birimlerinin tasarımlarında kültürel devamlılığı sağlamak için bu projeyi hayata geçirdiğini vurguladı.

Kültürel odaklı para biriminin henüz dünyada konuşulmadığını ama yakın zamanda çok dile getirileceğinin altını çizen Dağ, Anadolu topraklarından tüm medeniyete yayılan paranın günümüze ulaştığını vurgulayarak, para tasarımlarının yine ilk kez Anadolu’dan çıkacağını belirtti.

İngiltere, Hollanda ve Amerika’da da şirketlerini kurmaya devam eden Filiz Dağ; aynı zamanda US3F Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali Kurucu Direktörü, ISAAC Derneği Kurucu Başkanı, Metaverse Union Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi, İGEN İnsanlığın Geleceği Enstitüleri kurucu başkanıdır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu