Deprem bölgesinde kontakt lens kullanımına dikkat

MHA-Türk Oftalmoloji Derneği, deprem bölgesinde kontakt lens kullananların dikkat etmesi gereken kurallarla ilgili açıklamalar yaptı. Temiz suya ve iyi hijyen koşullarına sahip olmayan kontakt lens kullanıcılarının lens kullanmaya ara vererek, şartlar iyileşinceye dek bir süre gözlük kullanmalarının göz sağlığını korumak için önemli olduğuna dikkat çekti. 

 

Türk Oftalmoloji Derneği Kontakt Lens Birim Sekreteri Prof. Dr. Zeynep Özbek deprem bölgesinde kontakt lens kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri hatırlatarak göz sağlığını korumak için alınacak tedbirleri vurguladı. Prof. Dr. Zeynep Özbek, kontakt lens kullanımı sırasında hijyen kurallarına uyulmasının göz sağlığı korumak için hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, “Temiz şebeke suyu, sabun, hijyenik musluk gibi şartlara ulaşamayan kişilerin kontakt lenslerini kullanmaya ara vererek bu sorun çözülene kadar tekrar gözlük kullanmasını tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde göz sağlığına ciddi olumsuz etkileri olacaktır” dedi. 

 

Kontakt lensler nasıl kullanılmalı?

Kontakt lensler iyice yıkanmış, durulanmış ve kurulanmış temiz ellerle, kendi solüsyonu ile temizlenip saklandığı lens kabı içinden alınarak sabah göz yüzeyine uygulanır ve kişinin gün boyunca görme ihtiyacını karşıladıktan sonra akşam yatmadan önce yine yıkanmış, durulanmış ve kurulanmış ellerle gözden çıkarılır.  Tekrar özel solüsyonu ile temizlenir ve temiz solüsyon ile saklama kabına konur.

 

Gözün saydam tabakası olan kornea üzerinde yerleşen kontakt lensler mikrop kapma riski nedeniyle her gece uyumadan önce ve duşa, banyoya girerken çıkarılmalıdır. Güvenli kontakt lens kullanımı için takmadan ve çıkarmadan önce ellerin temiz su ve sabunla yıkanmış, durulanmış olması şarttır.

 

Deprem bölgesinde kontakt lens kullanımı

Prof. Dr. Zeynep Özbek, ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle etkilenen bölgelerde yaşamaya devam eden ya da görev yapan kişilerin içinde bulundukları ortamda temiz suya ve solüsyona ulaşımının kısıtlı olması, yaşanan ortamın enkaz nedeniyle tozlu olması kontakt lens kullanımını riskli hale getirdiğini belirtti. Prof. Dr. Özbek şöyle devam etti: 

 

“Kontakt lens kullanan kişilerde kirli sudan veya kirli ellerden göze gelen mikroplar görme kaybına kadar gidebilen ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle mümkünse bu zor dönemde lens kullanmaya ara verilip gözlük kullanılması en doğru seçim olacaktır. Türk Oftalmoloji Derneği olarak hem bölgede görev yapan göz hekimi üyelerimizle hem de mobil göz muayene hizmeti vermek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kontakt lens kullananların en yakın noktadaki göz hekimine başvurmalarını ve gözlük temin etmek için taleplerini iletmelerini öneriyoruz.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu