Deniz Mahsullerinin Faydaları Nelerdir?

 

 

Deniz ürünlerinin faydaları saymakla bitmiyor. Her diyetisyenin istisnasız önerisi; haftada en az 2 kez balık tüketin. 

Bu isteğin sebebi balığın içeriğinde bulunan sağlıklı yağ kompozisyonları olması. Deniz mahsulleri et ve süt ürünlerine göre daha düşük kalorili besinlerdir. Düşük kalorili olmasının yanında B12, selenyum, iyot açısından da oldukça zengindir. 

Balıkların EPA, DHA ve Omega-3 açısından oldukça zengin olduğu bilinmektedir. EPA, DHA ve Omega-3’ün iskemik kalp rahatsızlıkları üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.  

Deniz mahsullerinin vitamin-mineral içeriğinin zengin olması protein içeriğinin yüksek olması sebebiyle diyetlerde tüketimi her zaman önerilmektedir. 

Aynı zamanda bağışıklığı güçlendirebilmek içi de gerekli olan en önemli besin öğelerinden birisidir. Bu sebeple haftada 2 kez balık tüketimini düzenli alışkanlık haline getirmek sağlık açısından oldukça faydalı olacaktır.  

Hamilelerin Omega-3 ihtiyacı arttığı için somon gibi yağlı balıkları tüketmesi sağlıklı olacaktır. Yalnız dikkat edilmesi gereken bazı balıkların civa oranının daha yüksek olmasıdır. Bu sebeple dip balıkların tüketiminden kaçınılması bu anlamda faydalı olacaktır. 

Balıklar mümkün olduğunca taze tüketilmelidir. Balık taze değilse aynı gün süt grubu tüketimi de olursa histamin zehirlenmesi gerçekleşebilir. Bu yüzden güvenilir yerlerden taze balık alımına dikkat edilmelidir.  

Balığın tazeliğini anlama yöntemleri; 

  • Parlak, berrak gözleri 
  • Düzgün duran yüzgeçler 
  • Taze veya hafif tuzlu su kokusu 
  • Üzerine parmakla dokunulduğunda dokunulan kısmın kısa sürede eski halini alması. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu