Anamurda 40 Kilometre Sahil Temizliği Yaptılar

Mithat ÜNAL/Anamur(MHA)- 5 – 9 Haziran Dünya çevre haftası çerçevesinde denizlerimiz ve doğal çevrenin korunması, deniz ve iklim değişikliği ilişkisine uygun  “Temiz deniz, temiz dünya” temasıyla bir etkinlik yapılıp sahilde “çöp avı” na çıkıldı. 40 km olan Anamur deniz sahilindeki, dağlardaki çeşme başları ve yol kenarlarındaki çöpler Anamur orman işletme müdürlüğü tarafından temizlendi son ayağı olan iskele sahili çevre gönüllüsü sivil toplum örgütleri ile gerçekleştirildi.  Anamur Orman İşletme Müdürü İsmail Gübeş’in öncülüğünde başlatılan temizlik çalışmalarına öncelikle  yumurtlama döneminde Caretta  Caretta kaplumbağalarının yuva oluşturacağı sahil bandı ele alındı. Anamur Orman İşletme Müdürlüğünün yanında, Tema Vakfı Anamur Temsilciliği, Anamur Kültür  Derneği, Gönüllü Çevreciler, Kadın Dayanışma Kooperatifi başta olmak üzere çok sayıda  çevre dostu kuruluşlar katıldı.  Anamur Pullu, Mamure Kalesi, Dragon sahilleri ve Anamuryum Ören Antik Kenti gibi bölgelere atılan çöpler gönüllü çevreciler tarafından toplanarak,  Orman İşletme Müdürlüğüne ait kamyonetlerle geri dönüşüme teslim edildi.  Çevre temizliğinin yaşamın ve yaşadığımız doğanın nefes alması için önemli bir kural olduğunu kaydeden Orman İşletme Müdürü İsmail Gübeş, bunun için kirlenen çevreyi temizlemekten önce çevreyi kirletmemek olduğunu söyledi. 
Toplanan tüm çöpler geri dönüşüm görevlilerine teslim edildi. Etkinlik sonunda bir basın açıklaması yapan Orman İşletme Müdürü İsmail Gübeş; “Etkinliğin sebebi çevre duyarlılığı doğaya çöp bırakma geri dönüşüme destek çık. Geleceğimizi kendi elinle kirletip yok etme. Urca bir dağ başında bırakacağımız bir çöp bir şekilde denizlerimize ulaşıyor. Bu ulaşım esnasında bilhassa plastikler yıpranıp mikron düzeyde parçacıklara ayrılabiliyor. Onları toplama imkânımız yok. Toplanmayan bu mikron düzeydeki plastikler denizdeki canlılar tarafından besin sanarak tüketilip yaşamını yitirenler olduğu gibi yaşamaya devam edenleri de insanlar tüketip plastiği vücudumuza transfer ediyoruz. Getireceği sağlık sorunlarının izahı mümkün değil. O bakımdan doğaya çöp bırakma, çöpüne sahip çık, geleceğini karatma.” Dedi.
Doğanın kendisini kirleten insana mutlaka çöpini iade ettiğini vurgulayan Gübeş; “Biz denizden kilometrelerce uzaklara da çöp atsak o çöp mutlaka denizlerimize ulaşır. Deniz de aynı çöpü, kıyıya geri iade eder. Yani Doğa kendisine attığımız çöpü bize geri gönderiyor.” Dedi. Doğaya atılan plastikler başta olmak üzere bir çok çöpün vücudumuza mikron düzeyinde geldiğini kaydeden Gübeş; “Doğadan denizlerimize ulaşan başta plastik çöpler, parçalanarak besin sana balıklar tarafından yeniliyor. Eğer balık bir şekilde bünyesinde bunu sindirirse, bir gün soframıza geldiğinde aynı mikron olarak bizim bünyemize geçer. İşte sebebini tespit edemediğimiz birçok hastalık böylece vücudumuza yerleşir.” Dedi.  Toplanan çöpler, önce Anamur İskele Meydanına getirilerek basına gösterildi, basın açıklamasının ardından da Orman İşletmesinin kamyonetleri ile konvoy halinde geri dönüşüm tesislerine götürüldü.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu